En hund behöver från det den är en liten valp och hela livet framåt använda sina käkar genom att tugga. Tuggningen hjälper hunden att rensa tänderna och hålla dem starka. Dental Sticks och tuggben kan vara bra eftersom vanliga tuggleksaker ibland inte är så bra för magen och kan påverka avföringen på ett besvärligt sätt. Ofta hamnar åtminstone något av det tuggade i magen.

En valp som tuggar på ett tuggben

För- och nackdelar med tuggben och dental sticks

Tuggben och dental sticks har ofta en speciell form och struktur som gör att tänderna blir fria från plack, ökar produktionen av saliv och minskar utvecklingen av tandsten. Hunden brukar också få en bättre andedräkt. Benen och sticksen är anpassade efter hundens storlek, beroende på vikt. Finns det piggar eller knottror kommer den åt fler, mer oåtkomliga ställen i munnen. En del tandtugg- och godis har aktiva ingredienser som motverkar munbakterier och plack. Det finns olika produkter beroende på hundens ålder, vikt med mera.

Det är viktigt att vara medveten om att även tuggben och dental Sticks kan ha sina avigsidor. Exempelvis kan de vara rökta. Det kan föra med sig att hunden får stora magproblem om den tuggar i sig dem. Ganska ofta är tuggben producerade i Asien och där finns helt andra regler än de vi har i Europa om till exempel kemiska smaktillsatser. Det är också bra att känna till att varor av buffelhud sväller mycket i magen, upp till dubbla storleken. Är din hund glupsk kan den få stora bekymmer då. .

Alternativ till tuggben och dental sticks

Det går lika bra att beställa naturliga märgben från din vanliga livsmedelsaffär, om du inte hittar dem i frysdisken. De bästa märgbenen har knotorna kvar och är råa. Det gör benet hårdare och splittras inte så lätt jämfört med kokta. Märgen kan göra hunden lös i magen. då kan du behöva pilla ut en del av märgen och ge den lite i taget så att den vänjer sig. Hunden tycks föredra kyliga ben så du kan med fördel lägga in dem kylen över natten.

Sköt om hundens munhygien

Tuggben och dental sticka är ett enkelt sätt att vårda hundens munhygien, och hunden brukar gilla dem och få sina favoriter. Personalen i en bra affär för djurprodukter brukar vara kunnig och kan svara på de flesta frågor du har om just de här varorna. Glöm inte bort att tuggben och sticks inte kan lösa om hunden har allvarliga tandproblem, som infektioner. Veterinären måste kontaktas om hundens tänder verkar vara grå eller mörkare, om kinderna på hunden är svullna, om tänderna är lösa, om hunden har problem att äta eller om hundens andedräkt är mycket dålig.