Det är inte bara hos oss människor det går trender i dieter! Också våra hundar kan följa de trendigaste dieterna nuförtiden. Den senaste trenden är att ge sin hund ett foder fritt från spannmål, men vad innebär det egentligen? Är det verkligen så bra eller tillhör det en av de där dieterna som vi allra helst vill glömma att vi hakade på?

Spannmålsfritt hundfoder är det allra senaste.

Hunden är en carnivor

Som sagt det är inte bara dieter för oss människor som gäller nu längre utan också för våra djur. Men det behöver inte betyda att vi är trendslavar som vill hänga med i svängarna. Det betyder ju faktiskt att vi bryr oss om våra djur och vill det allra bästa för dom. Nu börjar allt fler att fodra sin hund med spannmålsfritt hundfoder. Vad innebär det egentligen?

Hunden härstammar från vargen, och vargen äter i princip endast kött. Hunden har utvecklats mycket och har inte samma instinkter för jakt och kan äta mer varierat än vargen. Men det är ofrånkomligt att hunden är en carnivor, det vill säga köttätare, och mår allra bäst av att äta kött. Spannmålsfritt hundfoder innehåller en hög procent av kött och naturligtvis inget spannmål såsom vete, ris, havre eller korn. Många fodermärken använder sig av spannmål för att dryga ut fodret och göra det billigare.

Olika typer av kött

Ett spannmålsfritt foder innehåller en högre procent kött än andra typer av foder. Dessutom blandas olika typer av kött såsom olika typer av fågelkött och såklart ko och gris, och dessutom tillkommer ägg. Spannmålsfritt foder finns både som torrfoder och blött foder. Det passar alla hundar att äta spannmålsfritt, från den lilla knähunden till den stora arbetande jakthunden. Dock innehåller denna typ av foder mer fett och därför kan man och bör man ge lite mindre i mängd av just denna typ av foder. Men detta kompenseras med att fodret är mycket energirikt och hunden behöver helt enkelt inte äta mer.

Är spannmålsfritt foder bra för din hund?

Hundar är nära släkt med vargen, men de är just det- hundar. De flesta kan äta spannmål men de mår allra bäst av att låta bli. Spannmål är egentligen helt onödigt för hundar att äta, det är bara kalorier som fort går ur kroppen och hunden blir snabbt trött och energilös. Bättre att ge lite mindre mängd foder men med en högre kvalitet.