Har du skaffat en katt? Grattis! Då är det mycket att tänka på inför ankomsten av det lilla livet. Man bör tänka igenom hur man ska bäst utfodra en katt, så katten får det så bra som möjligt. Oavsett om du precis har skaffat din allra första lilla kattunge eller har haft katt länge är det bra att ägna en tanke åt hur man tillgodoser kattens alla näringsbehov.

Välja kattfoder kan tyckas komplicerat

Katten är en köttätare

Hur man än vänder och vrider på det så är katten en carnivor, en köttätare. Den populära stiliserade bilden av katten är att de ska äta fisk. Men ett kattdjur i det vilda äter mycket sällan fisk. Kattdjur är jägare till naturen och vill allra helst äta kött. Det är det första man ska tänka på när man ska välja kattfoder.

Det vanligaste är att man utfodrar sin katt med torrfoder. När man väljer ett torrfoder ska man se till att kötthalten är hög. Den första regeln är enkel och sållar bort många redan från början. Titta på innehållsförteckningen och se vad som listas först, är det kött så kan man se vidare på hur mycket kött fodret innehåller. Men listas ett spannmål först, det vill säga att det är mest spannmål i fodret, så köp det inte. Ett sådant foder har inte en tillräckligt hög andel kött.

Katter behöver mer än protein

Kött och därmed protein är det viktigaste för katten att få i sig. Allra helst ska proteinet vara animaliskt. Men det är viktigt att katten får i sig vatten också. Torrfoder är bra på många sätt, det är billigt och väger inte mycket så det blir enkelt att bära med sig hem. Men det innehåller inte så mycket vatten som blött foder gör. I det vilda där kattdjur äter kött så innehåller köttet en stor del vatten och på så sätt kan kattens vattenbehov täckas genom födan. Katter har svårt att förstå att de måste dricka vatten och blir alltså lätt uttorkade. Så därför bör man återigen titta på innehållsförteckningen att fodret innehåller mycket vatten. Torrfoder kommer av naturliga skäl alltid vara torrare än blött foder, men vissa alternativ är bättre än andra.

Viktigt att läsa innehållsförteckningen

Det är lätt att tro att bara man ger sin katt foder så täcks alla deras näringsbehov, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Man bör titta noggrant på innehållsförteckningen när man väljer foder till sin katt. Den första och allra enklaste tumregeln är att se vad som står listat först i förteckningen, det vill säga det som är mest av. Det som bör vara listat först är kött och inte något annat såsom ett spannmål. Den andra tumregeln man bör följa är att fodret ska innehålla mycket vatten, därför är blött foder bättre än torrt.